×

Συνέντευξη Α. Δημητρίου στην εφημερίδα “Σημερινή”

Η ασφάλιση ταξιδίου που πρέπει να δούμε σοβαρά


Οι χώρες του Σέγκεν δεν δέχονται
πολίτες εκτός ΕΕ χωρίς να έχουν ασφάλιση


Καθώς μπήκαμε σε περίοδο διακοπών και οι περισσότεροι ήδη προγραμμάτισαν διακοπές εκτός Κύπρου ενώ κάποιοι άλλοι ήδη ταξιδεύουν, προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τα οφέλη της ασφάλισης ταξιδίου. Μια συνήθεια που οι Κύπριοι ακόμα να κατανοήσουν την αναγκαιότητά της ενώ φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας έχουν προ πολλού καθιερώσει πριν από κάθε ταξίδι τους.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον έμπειρο ασφαλιστή κ. Ανδρέα Δημητρίου, διευθύνοντα σύμβουλο της AKD Insurance Ltd, ο οποίος μας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που η ασφάλισή μας πριν από κάποιο ταξίδι μπορεί να μας εξοικονομήσει χρόνο, κόστος αλλά και άγχος από απρόβλεπτα συμβάντα, τα οποία μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές αλλά και τη διάθεσή μας!Πραγματικά μπορεί να απαλλάξει από το άγχος που απροσδόκητα θα προκαλέσουν, ακόμα και μικρά, περιστατικά αλλά όταν είσαι μακριά από τη χώρα σου σε αναστατώνουν. Η ταξιδιωτική ασφάλεια θα καλύψει έκτακτες δαπάνες ή ζημιές εάν κάτι απροσδόκητο προκύψει όταν βρισκόμαστε εκτός της χώρας μας σε διακοπές ή σε επαγγελματικό ταξίδι.


Ένα παράδειγμα είναι η επείγουσα ιατρική περίθαλψη, σίγουρα περιλαμβάνονται οι ακυρώσεις, οι καθυστερήσεις πτήσεων και η απώλεια ή κλοπή αποσκευών αλλα είναι και η απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων ή και η προσωπική αστική ευθύνη. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ήταν και το κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών που άφησαν επιβάτες τους εκτεθειμένους στις χώρες του προορισμού τους. Πολλοί ταξιδιώτες έμειναν εκτεθειμένοι μακριά από τις πατρίδες τους.


Η κάλυψη της αστικής ευθύνης προστατεύει τον ασφαλισμένο καθώς παρέχει αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες ή και απώλεια ζωής που ίσως προκαλέσει σε τρίτους καθώς και υλικές ζημιές σε κινητή και ακίνητη περιουσία ή απλά αντικείμενα και πράγματα ή ζώα ιδιοκτησίας τρίτων.


Σε γενικές γραμμές οι Κύπριοι όχι. Υπάρχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες που ασφαλίζουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και το προσωπικό τους που ταξιδεύει, και μάλιστα επιλέγουν την ετήσια ασφάλεια ταξιδίου. Οι Κύπριοι κάνουν ασφάλεια όταν θα πάνε σε μακρινό ταξίδι. Δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητά της. Πρέπει όμως να τονίσω ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού υπάρχουν πολλές χώρες που απαιτούν ασφάλεια ταξιδίου για να σου επιτρέψουν να μπεις στο έδαφός τους.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς το εισηγούνται αλλά δεν υποχρεώνουν τους επισκέπτες στη χώρα τους. Υποχρεωτικά το έχουν το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κούβα, η Γκάνα, το Κόγκο και άλλες. Επίσης, είναι οι χώρες του Σέγκεν που υποχρεώνουν όσους προέχρονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση για να μπουν στη Ζώνη τους, Το ίδιο και η Ρουμανία για πολίτες τρίτων χωρών.


Ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία και του τί καλύπτει η ασφάλεια που θα αγοράσει ο κάθε ενδιαφερόμενος η τιμή διαφέρει. Υπάρχουν επιλογές για κάλυψη για μεμονωμένα ταξίδια ή ετήσια κάλυψη πολλαπλών ταξιδιών εάν κάποιος ταξιδεύει συχνά. Υπάρχουν διαφορές στην τιμή ανάλογα με το πού ταξιδεύει κανείς, το χρονικό διάστημα του ταξιδιού και συχνά η ηλικία και τα όρια κάλυψης για κάθε ασφαλιστικό όφελος, όπως για παράδειγμα, η αποζημίωση μεταξύ 1 και 10 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Επίσης, η ασφάλιση διαφοροποιείται αν ο ταξιδιώτης θα ασχοληθεί με extreme sports στη χώρα του προορισμού του και αυτό πρέπει σίγουρα να το αναφέρει στον ασφαλιστή, διότι μπορεί μετά να μην τον καλύψει η ασφάλισή του.

Θέλω ακόμη να συμβουλεύσω τους ταξιδιώτες να ρωτούν αν η ασφάλεια που θα κάνουν θα τους καλύπτει για τα έξοδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή έχουν ατύχημα και αν η ασφαλιστική εταιρεία θα τους στηρίζει με γραμμή βοήθειας 24 ωρών όσο είναι στο εξωτερικό και αν θα μπορεί να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στη χώρα τους αν παραστεί ανάγκη.


Ο πιο κατάλληλος είναι μια εταιρεία που έχει εξειδίκευση και εμπειρία στην ταξιδιωτική ασφάλιση.